Een recente brochure van de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond omschrijft de schermsport met de volgende woorden: “Schermen is raken zonder zelf geraakt te worden”. Al wat ingewikkelder klinken de woorden van meervoudig Nederlands kampioen Matthijs Rolfs:

Als sport is schermen een totaalpakket van atletische, strategische en persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Een succesvol schermer bereikt zijn doel, leert van het proces en geniet van het spel.

wedstrijd op sabel

De meeste mensen die bij een schermvereniging binnenwandelen hebben het idee dat het een moeilijke sport is, veel geld kost en een elitair karakter heeft. Niets van dat al is waar. De basis van het schermen – het raken en niet geraakt worden – leer je in anderhalf uur of minder. Als sport is het niet duurder dan enige andere sport in Nederland. Het elitaire karakter ligt meer in het bekende spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’.

Feit is dat we in Nederland te weinig zien van schermen. Als het een keer op televisie is (film, praat- of kinderprogramma, maar ook als reclame), dan verwelkomt iedere vereniging weer veel nieuwe leden.

Tegenwoordig is het met de vindbaarheid van schermverenigingen beter gesteld dan vroeger, een beetje zoeken levert al snel een website op. Het ‘onbekend’ is dus geen excuus meer, nu nog het ‘onbemind’ …

Schermen& wil hier door het aanbieden van clinics, schoolschermen en de mogelijkheid tot het volgen van privé-lessen wat aan doen, want schermen is een prachtige sport.

Er moet natuurlijk wel
opgeruimd worden …

Dezelfde brochure van de KNAS vervolgt zijn beschrijving als volgt: ‘de schermkunst ontwikkelt het observeren en het analyseren, de wilskracht, de zelfverzekerdheid en het incasseringsvermogen’. Daar komt bij dat het een van de weinige sporten is die je vrijwel alle spieren in het lichaam laat gebruiken, zowel in het (kunnen) uitoefenen van kracht als in de coördinatie van beweging.

Anderzijds is het een sport die je tot op hoge leeftijd kunt uitoefenen. Wat je inboet aan conditie en kracht, vang je op met tactisch denken en handelen – ook een onmisbaar deel van het schermen. Het brengt je – of je het wilt of niet – fysiek en mentaal in balans, het is een gezonde sport.

Kortom: ga het eens uitproberen, op jezelf of met een groep vrienden of collega’s!