Op zoek naar een passend alternatief voor hardlopen en fitness? In Baarn, Hilversum en Amersfoort bestaat de mogelijkheid om in verenigingsverband te schermen bij Schermvereniging Vívás. Onder leiding van maître Sjoerd Jaarsma kun je beschermd met masker en schermvest op floret, sabel of degen aan de gang. Een unieke kans: En Garde.

Doel van het schermen is je tegenstander raken zonder zelf geraakt te worden …

schermentrits1

Achter de simpele doelstelling ‘de tegenstander raken zonder zelf geraakt te worden’ gaat veel verborgen. Of je nu jong bent of al 50+, man of vrouw, het maakt niet uit, je ontwikkelt al snel je eigen tempo en stijl van schermen. Omdat gewerkt kan worden met floret, sabel of degen – ieder wapen kent verschillende regels en wijze van schermen – is er altijd wel een wapen dat bij jouw persoonlijkheid past.

Schermen brengt je fysiek en  mentaal in balans en het leert je in stressvolle situaties vanuit rust en overzicht strategisch juiste beslissingen te nemen. Bij schermen ontwikkel je het observeren en analyseren van je sparringpartner, en de wils­kracht, de zelfverzekerdheid en het incas­serings­vermogen om van hem of haar te winnen. Het is een vechtsport waarbij licha­me­lijk contact niet is toegestaan en blessures komen dan ook nauwelijks voor. Omdat schermen het gehele lichaam aanspreekt, is het goed voor je conditie en draagt het ertoe bij dat je goed in je vel komt te zitten.

Als sport is schermen een totaalpakket van atletische, strate­gische en persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Een succesvol schermer bereikt zijn doel, leert van het proces en geniet van het spel.
(Matthijs Rohlfs, Olympisch trainer)

Je kunt vanzelfsprekend lessen volgen, maar als je eenmaal de beginselen onder de knie hebt kun je ook zelfstandig aan de gang met andere schermers. Schermen leer je vooral door het te doen!

Materiaal (vest, masker, handschoen en wapen) is vrij beschikbaar, je moet alleen zorgen voor een T-shirt, lange sportbroek en zaalschoenen.

schermentrits2Geïnteresseerd?

Een viertal proeflessen (zonder verdere verplichtingen) zijn te volgen voor 45 euro. Tijdens de proeflessen leer je de basisbeginselen van het schermen en kun je voor jezelf uitmaken of het een sport is die jou ligt. De proeflessen duren in principe een uur per week, hetzij in een kleine groep of in een één-op-één situatie met de maître.

Voor de kosten op jaarbasis raadpleeg de je website van Schermvereniging Vívás.

Tijden

Op dinsdagavond wordt van 18:00 tot 22:00u geschermd in Baarn. Op de donderdagavond van 18:15-20:30u te Hilversum. Op de vrijdagavond van 18:00u – 22:00 te Amersfoort. Het lidmaatschap van de vereniging houdt in dat je op alle avonden kunt schermen.

De jeugd kan – na voldoende voorbereiding – maandelijks deelnemen aan de wedstrijden die maandelijks verspreid over Nederland georganiseerd worden in het kader van het Jeugdpuntentoernooi.

Locaties

Sportcentrum  ‘De Trits’
Goeman Borgesiusstraat 2
3741 CR Baarn

Openbaar lyceum
De Amersfoortse Berg

Hugo de Grootlaan 25
3818TA Amersfoort

(toegang om de hoek via de Surinamelaan)

College De Opmaat
Larenseweg 127
1221 CL Hilversum

Schermen in verenigingsverband doe je bij  Schermvereniging Vívás te Baarn, Amersfoort en Hilversum.