Schermen is een sport voor (bijna) alle leeftijden. Eigenlijk moet je stellen: zolang als je een wapen kunt vasthouden en het leuk vindt, kun je schermen. Voor de rest is er eigenlijk geen beperking.

Van 7 …

Praktisch gesproken kan een kind vanaf een jaar of zeven actief schermen. Voor jongere kinderen is in de meeste gevallen het wapen te zwaar om langere tijd vast te houden en dat is voor het kind niet leuk. Er is voor kinderen vanaf zo’n vijf jaar tegenwoordig wel de mogelijkheid om met een geheel kunststof uitrusting te schermen, maar dat moet dan wel in een apart groepsverband (5-7 jaar). Schermen& overweegt wel hierin te investeren, maar op het moment is dit nog niet het geval.

Lichamelijk zijn er geen beperkende voorwaarden, zeker niet voor het recreatieve schermen. Een wedstrijdschermer zal vanzelfsprekend in topconditie moeten zijn, maar voor het normale recreatieve schermen is een doorsnee conditie meer dan voldoende. Wel is het – zoals bij elke sportbeoefening – voor aanvang een warming-up te doen. Omgekeerd is schermen uitstekend voor de conditie, het is een van de weinige sporten die vrijwel alle spieren in het lichaam aanspreekt en het is daarmee een uitstekende vorm van lichaamsbeweging.

… tot 70+

Schermen kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden, zeker omdat het een sport is waarbij het niet alleen of fysieke vermogens aankomt, maar vooral ook op tactisch inzicht. Waar oudere schermers vaak wat langzamer zijn in hun reacties, maken ze dit meestal meer dan goed met inzicht in de acties van hun tegenstander.

Schermen is een sport van man en vrouw. Was het vroeger nog zo dat voor vrouwen alleen de floret gebruikelijk was, tegenwoordig schermen beiden op alle niveau’s op alle wapens.

Schermen voor gehandicapten wordt op het moment in Nederland maar op enkele plaatsen gedaan, ondanks dat de KNAS het stimuleert en ondersteunt. Schermen& staat open voor vragen en suggesties hierover.